Vanliga frågor

Hur återvinner jag bläckpatroner?

Det bästa sättet att återvinna är att återanvända. Många bläckpatroner går att fylla på med bläck, vilket blir betydligt billigare i längden.

Om bläckpatronen inte går att återanvända, bör du återvinna den. Med gamla bläckpatroner som du inte planerar att använda igen  Den bör lämnas på närmsta återvinningscentral som ”farligt avfall”, tillsammans med andra typer av färg.

Måste jag köpa originalpatroner?

Det finns ofta billigare märken på bläckpatroner på samma ställen som bläcket från 

Bläck som inte är original tenderar att vara av lägre kvalitet. Det leder inte bara till utskrifter av lägre kvalitet, utan kan även få permanenta konsekvenser.

Billigare bläck är i högre grad vattenbaserat än skrivartillverkarnas eget, som brukar ha en oljebas. Oljan i originalbläcken kan smörja skrivarhuvudena, som därför torkar ihop mer sällan.

Somliga skrivare måste kastas om skrivhuvudena torkar igen, medan andra kräver dyra ersättare. Det kan därför, om du är rädd om din skrivare, vara en fördel att investera i märkets egna bläckpatroner.

Vilka bläckpatroner fungerar med min skrivare?

Det som avgör om en bläckpatron kommer att fungera med din skrivare är huruvida den är kompatibel. Det står ofta i samband med en bläckpatron vilka märken och modeller på skrivare som bläcket är gjort för.

Om din skrivare reagerar på att en ny bläckpatron inte är märkets egna kan du prova att nollställa skrivaren. Det går exempelvis att göra genom att dra ut sladden medan skrivaren är på.

Hur hittar jag lägsta priset på bläckpatroner?

Att hitta bläckpatroner billigt är inga problem när man vet var man ska leta. Det gör du enkelt hos oss.

Det bästa sättet att hitta det bästa priset är att jämföra just den bläckpatron som du är ute efter. Kika på vår startsida och välj rätt märke, skrivarmodell samt typ av bläck. Du får lätt upp flera återförsäljare som erbjuder just det bläck du behöver.

Kan jag fylla på bläckpatroner själv?

Ja, det går att fylla på bläck i patronerna själv. Det är dessutom mycket billigare, då du bara behöver betala för själva bläcket.

Somliga butiker låter dig även återvinna tomma patroner. En påfyllning av bläck tenderar att vara billigare än en helt ny patron, och dessutom sparar du på jordens resurser. Dessa kallas för miljöpatroner.

Vad gör jag om min bläckpatron torkat?

En skrivare behöver inte stå oanvänd i mer än någon månad för att skrivhuvudet ska torka ihop.

Att dina bläckpatroner har torkat märks på att utskrifterna blir randiga eller bleka. Det går även att kontrollera i skrivarens mjukvara att det inte beror på att bläcket är slut.

Finns bläck kvar, kan du rengöra dina bläckpatroner. Saknar skrivaren möjligheten att ta ut patronerna, finns det dessvärre inte att göra. Då måste du köpa en ny skrivare.

För att undvika att bläckpatronerna torkar ihop, bör du ha som vana att skriva ut något en gång i veckan.

Hur rengör jag bläckpatroner?

Skrivare kan säljas med eller utan integrerade skrivhuvuden.

Om du har en skrivare med löstagbara skrivhuvudet kan du göra rent dem manuellt. Fyll en skål med varmt vatten tills det täcker ungefär halva bläckpatronen. Lämna den där i någon timme för att låta allt torkat bläck lösas upp, låt den därefter torka.

Ta därefter en bomullspinne och doppa i ren alkohol. Torka baksidan och botten av bläckpatronen för att se till att utgångarna är rena. Låt torka igen, och sätt därefter tillbaka

Det finns rengöringsprogram i mjukvaran som medföljer skrivaren. De kan köras upp till tre eller fyra gånger. Nackdelen är att det slösar mycket bläck. 

Kan jag köpa bläckpatroner med fri frakt?

Ja, det går att beställa bläckpatroner fraktfritt. Genom att välja märket på din skrivare på vår startsida kan du lätt se vart rätt bläckpatroner säljs, och vilka som erbjuder fri frakt.