Skrivarpatroner

Butiker som säljer skrivarpatroner billigt

Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-3 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Leverans samma dag Leveranstid 1-5 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Det miljövänliga valet Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 39 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Skickas samma dag Leveranstid 1-4 arbetsdagar Frakt fr. 29 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Fri frakt Leveranstid 2-3 arbetsdagar Frakt 0 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr

Vad är en skrivarpatron?

En skrivarpatron är behövs för att en skrivare ska kunna skriva ut utskrifter. Det är idag en förhållandevis billig investering, där det ofta handlar om priser från endast ett par hundra kronor och uppåt för de enklaste modellerna.

Det finns i huvudsak två varianter av skrivare för hemmabruk; laserskrivare och bläckstråleskrivare. Dessa skiljer sig åt vad gäller funktionalitet.

Olika typer av skrivare använder olika typer av patroner

Laserskrivaren tar sitt bläck från en så kallad toner och bläckstråleskrivaren istället har flera olika skrivarpatroner (där antalet varierar beroende på märke och modell).

Här ska vi dock fokusera på bläckstråleskrivaren och dess patroner; vilka olika varianter av skrivarpatroner som finns, hur de används och vad man ska tänka på när man jämför dessa.

Skrivarpatroner finns i många olika utformningar

Skrivarpatroner finns i olika storlekar, det vill säga att de rymmer olika mycket, och delas ofta upp i flera olika färger. Vissa skrivare har en separat patron för alla grundfärger, medan andra endast har två stycken: svart och färg.

Patroner är som regel inte särskilt billiga; den enda gången de faktiskt är riktigt prisvärda är när de medföljer skrivarköpet. Det förekommer särskilda satser där man har möjlighet att själv fylla på en befintlig skrivarpatron men detta blir oftast ett ganska kladdigt och tråkigt jobb.

Trots den högre kostnaden är det då ändå smidigare att satsa på ett komplett byte av patronerna.

Du kan enkelt byta skrivarpatroner själv

Skrivarpatroner är enkla att byta på egen hand. Ofta räcker det med att dra ner en lucka på fronten av skrivaren så kommer patronerna fram. De brukar vara lätta att komma åt.

Här bör man dock se till att skrivarpatronerna klickar i ordentligt; annars kommer skrivaren varna att de är felmonterade. Innan dess att de sätts i ska man också kontrollera att det inte finns någon tejpbit eller liknande över det lilla kretskortet som sitter på varje patron; denna ska avlägsnas innan användning.

När patronen är installerad som den ska följer ofta en testutskrift för att kontrollera att skrivarens inställningar är ok efter bytet.

Originalpatroner är oftast betydligt dyrare

De allra dyraste varianterna av skrivarpatroner är de som är originalpatroner. Detta är antagligen ingen överraskning. Alternativet är att köpa en kopia av originalpatronen, vilken i regel är mycket billigare och ofta innehåller mer.

Den stora fördelen här är med andra ord kostnaden, särskilt om man ofta gör utskrifter. Dock medför dessa kopior ett visst risktagande. Vissa patroner är nämligen svåra att kopiera på grund av programvaran som sitter i chipet på patronen.

Detta innebär att den nyinköpta skrivarpatronen kanske inte går att använda alls; skrivaren kanske inte ens känner av att en patron finns installerad. Se därför till att du har returrätt på patronen innan du slår till.