Skrivarpapper

Butiker som säljer skrivarpapper billigt

Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-3 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Leverans samma dag Leveranstid 1-5 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Det miljövänliga valet Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 39 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Skickas samma dag Leveranstid 1-4 arbetsdagar Frakt fr. 29 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Fri frakt Leveranstid 2-3 arbetsdagar Frakt 0 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr

Vad är skrivarpapper?

Skrivarpapper är ett papper speciellt gjort för att används för utskrifter i en skrivare. Många tänker inte så mycket på vilken typ av papper de skriver ut på, utan tar det som finns tillgängligt i skrivaren, vilket oftast är vanliga vita 80-gramspapper i A4-format.Skrivarpappret har dock mycket stor betydelse för kvaliteten på utskriften.

Skrivarpapper avgörande för kvalitén på utskriften

Om du vill maximera resultatet på din utskrift gäller det att du vet vad du ska använda för skrivarpapper. Det finns exempelvis vissa papper som framhäver färg bättre än andra och vissa som är framtagna för att ge utskriften en bättre struktur.

Här nedan följer några tips och råd om vad du bör tänka på när du väljer papper.

Vikt påverkar valet av skrivarpapper

Beroende på vad utskriften ska användas till måste du välja rätt vikt på pappret. Papprets vikt mäts i gram per kvadratmeter (gram/m2). Pappret måste ge tillräcklig tyngd för att kunna bläddra och för att det inte ska vara för transparent.

Vanligt skrivarpapper är oftast 75-80 gram/m2. För färgutskrifter rekommenderas något tyngre papper för att bättre kunna återge konturer. Om du ska skriva ut foton rekommenderas en vikt på 120-280 gram/m2. Det är även viktigt att kolla vilken pappersvikt som skrivaren klarar av.

Bestrykning, opacitet och flera andra faktorer påverkar

Papprets bestrykning (även kallad ytbehandling) påverkar också utskriftens kvalitet eftersom det avgör hur bläcket fastnar. Bestrykningen är ett sätt att förbättra papprets tryckbarhet och optiska egenskaper.

Här bör du följa huvudregeln att alltid välja skrivarpapper med bestrykning som passar din typ av skrivare, eftersom exempelvis laserskrivare och bläckstråleskrivare reagerar olika på olika typer av bestrykning.

Papprets olika ytbehandlingar, till exempel glossy eller matt, påverkar utskriftsresultatet. Även papprets opacitet, det vill säga hur mycket ljus som pappret släpper igenom, är avgörande för resultatet. Ett papper med låg opacitet är mer genomskinligt än ett papper med hög opacitet. Val av papprets opacitet beror på vilket slutresultat du vill uppnå.

Specialpapper har andra egenskaper

Utöver ovanstående pappersegenskaper kan du även välja specialpapper. Fotopapper är ett exempel på sådant och finns med olika egenskaper beroende på typ av bild och skrivare.

Det finns även skrivarpapper med högre slitstyrka tack vare hög halt av bomullsfibrer. Om du letar efter ett miljövänligt alternativ kan du välja miljömärkta skrivarpapper av återvunnet papper. Dessa papper är oftast lika vita som vanligt trots att de är helt klorfria.

Ytterligare en faktor att ta ställning till är om du vill ha hål i skrivarpapper eller inte. Det finns mycket att tänka på när det kommer till att välja skrivarpapper, det viktigaste är att välja rätt papper för rätt skrivare och ändamål.